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Magister en Nutrición Acuícola

Magister en Nutrición Acuícola
Universidad Austral de Chile-Sede Puerto Montt

viernes, 1 de abril de 2016

Uso de Spirulina como dieta de reemplazo mejora el desarrollo en juveniles de Tilapia del Nilo




En un estudio realizado por Investigadores de la Universidad Ateneo de Manila, encontraron que el remplazo harina de pescado con Spirulina (Arthrospira platensis) menor a un 75% en la dieta de juveniles de Tilapia del Nilo (Orechromis niloticus) incrementa su ganacia en peso y mejora la tasa de crecimiento específica y la tasa de eficiencia alimenticia. Además, la adición de Spirulina redujo el contenido de trigliceridos, mejorando así su estado de salud. 

Asimismo, los análisis estadísticos mostraron que el remplazo del 30% de proteína de Arthtospira en la dieta, fue el nivel optimo de inclusión en el cual los juveniles de Tilapia del Nilo mostraron el mejor rendimiento en crecimiento y eficiencia de utilización de alimento.


 
Fuente: 
J Appl Phycol (2016) 28:1023–1030. 
Dietary Spirulina (Arthrospira platensis) replacement enhances performance of juvenile Nile tilapia (Oreochromis niloticus)
Stephanie F. Velasquez & Merab A. Chan & Rhea G. Abisado & Rex Ferdinand M. Traifalgar & Melchor M. Tayamen & Gian Carlo F. Maliwat & Janice A. Ragaza

Abstract:

A feeding trial was conducted to evaluate the effects of Spirulina (Arthrospira platensis) inclusion in
experimental diets of juvenile Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Iso-nitrogenous and iso-lipidic diets were prepared using a positive control diet (S0) and four basal diets with A. platensis at 30 % (S30), 45 % (S45), 60%(S60), and 75 % (S75) inclusion levels. Experimental diets were randomly assigned to tanks (13.35 kg m−3) with initial body weight of 0.89±0.02 g in triplicates. The results of the feeding trial demonstrated significantly improved (P < 0.05) growth performance and
hepatosomatic and viscerosomatic indices of fish fed S30. Blood chemical profile also indicated desirable values in fish fed A. platensis diets as compared to fish fed S0. On the contrary, fish fed S75 exhibited significantly reduced fish growth. Blood chemical analysis showed significant difference (P<0.05) in levels of plasma triglyceride. Results of the present work indicate that 30 % A. platensis inclusion is deemed the optimal level of dietary replacement for increased growth performance,
improved feed utilization efficiency, and enhanced overall health status of Nile tilapia juveniles.

#REMAhaciaelfuturo